Strona główna

AUDYCJA O "ŻEGOCIŃSKIEJ KSIĄŻCE KUCHARSKIEJ"

  Redaktor Jolanta Drużyńska podczas nagrywania audycji w siedzibie SRGiWP w Żegocinie. Redaktor Jolanta Drużyńska podczas nagrywania audycji w siedzibie SRGiWP w Żegocinie.
Redaktor Jolanta Drużyńska podczas nagrywania audycji w siedzibie SRGiWP w Żegocinie.

      11 kwietnia 2007 r. przebywała w Żegocinie pani redaktor Jolanta Drużyńska z Radia "Kraków". Przyjechała, aby nagrać audycję o "Żegocińskiej Książce Kucharskiej", od wydania której mija właśnie 10 lat. Wywiadów udzielili jej: Jan Marcinek - prezes zarządu SRGiWP w Żegocinie oraz Franciszek Koszyk, Irena Wolak, Franciszka Strączek, Barbara Urban - autorzy przepisów umieszczonych w wydawnictwie Stowarzyszenia Rozwoju Gminy i Wspierania Przedsiębiorczości w Żegocinie.
    - Przyjechałam do Żegociny, by nagrać audycję o książce kucharskiej. Od jej pierwszego wydania minęło właśnie 10 lat. Postanowiłam sprawdzić, co dało to wydawnictwo, jakie są przepisy, czy rozruszało to środowisko. Postanowiłam także poznać panie, które dały przepisy, a prezesa Stowarzyszenia zapytać od czego się to wszystko zaczęło. Pan Franciszek Koszyk opowiedział mi fantastyczne rzeczy na temat, jak robi się wina i nalewki, pani Irena Wolak opowiedziała mi o potrawach z fasoli. Okazało się także, że pani Irena jest znawcą ziół. Natomiast pani Franciszka opowiedziała o wielkanocnej trzęsionce. Dowiedziałam się, że potrawy z książki można zjeść w tutejszych gospodarstwach agroturystycznych. W pięknej Żegocinie już jestem któryś raz z kolei i za każdym razem dowiaduję się czegoś nowego i ciekawego  - poinformowała pani redaktor Drużyńska po zebraniu materiałów do swojej audycji "Ścieżkami Małopolski", którą będzie można usłyszeć 13 kwietnia 2007 r. o godz. 13.10 w Radiu "Kraków".

wstecz