11 kwietnia 2007 r. przebywała w
Żegocinie pani redaktor Jolanta Drużyńska z Radia "Kraków". Przyjechała,
aby nagrać audycję o "Żegocińskiej Książce Kucharskiej", od wydania
której mija właśnie 10 lat. Wywiadów udzielili jej: Jan Marcinek - prezes zarządu
SRGiWP w Żegocinie oraz Franciszek Koszyk, Irena Wolak, Franciszka Strączek, Barbara
Urban - autorzy przepisów umieszczonych w wydawnictwie Stowarzyszenia Rozwoju Gminy i
Wspierania Przedsiębiorczości w Żegocinie.
- Przyjechałam do Żegociny, by nagrać audycję o książce
kucharskiej. Od jej pierwszego wydania minęło właśnie 10 lat. Postanowiłam
sprawdzić, co dało to wydawnictwo, jakie są przepisy, czy rozruszało to środowisko.
Postanowiłam także poznać panie, które dały przepisy, a prezesa Stowarzyszenia
zapytać od czego się to wszystko zaczęło. Pan Franciszek Koszyk opowiedział mi
fantastyczne rzeczy na temat, jak robi się wina i nalewki, pani Irena Wolak opowiedziała
mi o potrawach z fasoli. Okazało się także, że pani Irena jest znawcą ziół.
Natomiast pani Franciszka opowiedziała o wielkanocnej trzęsionce. Dowiedziałam się,
że potrawy z książki można zjeść w tutejszych gospodarstwach agroturystycznych. W
pięknej Żegocinie już jestem któryś raz z kolei i za każdym razem dowiaduję się
czegoś nowego i ciekawego - poinformowała pani redaktor Drużyńska po zebraniu
materiałów do swojej audycji "Ścieżkami Małopolski", którą będzie można
usłyszeć 13 kwietnia 2007 r. o godz. 13.10 w Radiu "Kraków". |